Завод за електрически велосипеди ще бъде изграден край Пловдив, съобщи днес министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Инвестицията е в размер на €40 млн. и ще разкрие 1 000 нови работни места.

Инвестицията е съвместна между пловдивския производител на велосипеди "Макском" и австрийския производител на мотоциклети Pierer Group, една от емблематичните европейски фирми в мотоциклетния, а вече и във велосипедния бизнес.

"С такъв тип производства България ще излезе на първо място в Европа по производство на електрически велосипеди", посочи министърът.

Новият завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства ще е разположен в "Тракия икономическа зона".

През юли собственикът на "Макском" Максим Митков заяви, че целта е постигане на производство на над 300 000 е-велосипеди на година и идеята е да се разшири производството на други двуколесни подводни средства. По думите му се планира програма за производство на части компоненти.

"Вярвам, че следващите 10 години ние ще произведем над 3 милиона електрически велосипеди", заяви Митков. Той сподели още, че очаква експортът на компанията да достигне €5 млрд. в следващите 10 години.

Продажбите на велосипеди в Европа растат, като бяха подкрепени и от пандемията.

До 2030 г. се прогнозира европейците да закупят допълнителни 10 млн. велосипеда всяка година, 47% повече спрямо 2019 г. Така общите продажби ще достигнат цели 30 млн. годишно — или два пъти повече от продажбите на автомобили.

Най-бързо растящият сегмент е този на електрическите велосипеди. Очаква се продажбите им да нараснат от 3,7 млн. през 2019 г. до 17 млн. през 2030 г. През 2020 г. пазарът в ЕС вече записа ръст от 23% и ако сегашната траектория се запази, до 2024 г. ще бъдат продадени общо 10 млн. велосипеда с електромотор.

България е седмият най-голям производител на велосипеди в Европейския съюз, но е сред последните по продажбите.

Pierer Group е водещ производител на мотоциклети и мотори, част от който са KTM, Husqvarna и GasGas.

"Макском" е основан през 1996 г. и е един от най-големите производители на велосипеди в Европа. През 2001 година е първия износ на велосипеди собствено производство за страните от ЕС, а от тогава над 95% от продукцията им се реализира на тези пазари.

Пловдивският производител на велосипеди "Лидер-96" също обяви, че ще строи нов завод за електрически такива в близост до града. Тогава стана ясно, че в съоръжението ще бъдат вложени общо 4 милиона лева, като 500 хиляди лева от тях ще бъдат осигурени от държавата.