Производителят на оптична техника "Оптикс" откри производствено-развоен център в Пловдив, вследствие на инвестиция от 10 милиона лева. От компанията обещават и 100 нови работни места, сред които за инженери в развойната дейност, става ясно от съобщение на фирмата.

В обособената за производството част на новия център вече функционира цех за насищане на печатни платки и производство на електронни възли. Цехът е високотехнологично оборудван, разполага с автоматичен склад и изпитвателна лаборатория за електрически измервания.

Снимка 562726

Източник: Optix

Дружеството е единственото у нас, което разработва и произвежда пълната гама специална оптика за нуждите на армията, полицията и на Европейската агенция за гранична и брегова охрана - Frontex.

"Избрахме Пловдив, защото се развива изключително бурно последните години и градът е в чудесна комуникация с Панагюрище", коментира пред местните медии по време на откриването изпълнителният директор на компанията Иван Чолаков.

Той допълни, че се предвижда и по-голямо разширяване на предприятието.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров коментира, че "инвестицията е пореден повод да се припомни, че Пловдив и регионът са водещи привлекателни бизнес територии не само в страната, но и в цяла Югоизточна Европа".

Българската "Оптикс" продаде част от бизнеса си на канадската American Optics

Български производител на оптика отваря заводи в Панагюрище, София и Пловдив

Компанията се разраства и инвестира активно, атакува нови пазари

В момента компанията води преговори с космически програми за производство на комплектовки за сателити, участва и в сериозни проекти за охрана на стратегически обекти. "Оптикс" произвежда и ендоскопи за най-известния хирургически робот в света.

За своята 23-годишна история фирмата се е утвърдила като водещ български и европейски производител на оптични, оптико-механични и оптико-електронни възли и изделия с военно и гражданско предназначение, като работи в над 45 страни по света.