Българският производител на оптична техника "Оптикс" - Панагюрище е продал част от активите си на канадския холдинг American Optics. Сделката е сключена в края на миналата година, а целта е навлизане на нови пазари и увеличаване капацитета на производството, съобщава "Капитал".

Новата компания, наречена Micro Optix Europe, ще произвежда микрооптични елементи за медицинската и други индустрии. Тя също ще бъде разположена в Панагюрище, но в самостоятелна база с отделни служители и ръководители. Компанията вече разполага с персонал от 160 души и капитал от 3.95 млн. лв.

Целта на "Оптикс" е да открие нов канал, за да достигне до нови пазари. Чрез партньорството с канадците българската компания придобива и ново ноу-хау за управление на бизнеса. Българската компания запазва част от собствеността на новото дружество, за да участва в управлението му.

Изминалата 2017 г. е най-успешната в историята на компанията от Панагюрище. "Общият обем на реализираната продукция е над 42 млн. лв., а продажбите в цялата ни група от фирми вероятно ще надхвърлят 80 млн. лв. Целта ни е през следващата 2019 г. да достигнем 100 млн. лв. от продажби. А след 4 години тези 100 млн. лева да бъдат резултат само от дейността на компанията майка Оптикс", казва пред Капитал изпълнителният директор Иван Чолаков.

Компанията произвежда оптична техника за медицинската, отбранителната и други индустрии. За да запази своя успех и да е в крак с най-новите тенденции, тя разчита на постоянна технологична модернизация и активно реинвестира спечеленото.

За последните 5 години инвестициите на "Оптикс" надхвърлят 20 млн. лв., финансирани основно чрез собствени средства(реинвестиране на печалбите), но и с кредити от банки.

Паралелно със собствения си успех, компанията мисли и за служителите си. "Вероятно ще въведем роботи в монотонните производства. Искаме на хората, които работят при нас, работата да им е интересна", казва Чолаков.

"Оптикс" разполага с 3 производствени площадки, всичките в района на Панагюрище, но има амбицията да се разраства и в други градове. "В момента изграждаме новата ни производствена мощност в Божурище, започваме да изграждаме и развойно-производствен център по електроника в Пловдив. В Пловдив също сме закупили земя - около 20 декара", заявява Иван Чолаков.

"Оптикс" е единствената българска компания, която участва в общия европейски отбранителен проект Safe shore. Целта на проекта е да създаде мобилна система за крайбрежна охрана срещу дронове, малки лодки и лодки с бежанци. Досега охранителни системи на панагюрската фирма охраняват морски и сухопътни граници на 7 държави.