"Привлякохме за пръв път в българската история голяма европейска компания за производство на електроавтомобили", заяви в интервю за "Нова телевизия" в неделя министърът на икономиката Кирил Петков.

Преговорите с неназованото дружество все още не са приключили, но са във финална фаза, заяви още той. И допълни, че през следващите две седмици ще стане ясно дали договорът ще бъде подписан.

"Ако успеем за пет седмици да докараме голяма компания за електромобили да направи фабрика за електроавтомобили в България, за мен също ще е голяма гордост, за да покажа, че всъщност нещата, в които ние сме добри, е привличане на инвестиции, икономически растеж, конкурентоспособност, иновации. А това, че трябваше да изчистим, да първо трябваше да спрем кражбите, преди да се фокусираме в позитива", категоричен бе Петков.

В края на 2019г. тогавашният министър на икономиката Емил Караниколов съобщи, че България води преговори за завод с корейския гигант Hyundai. От думите му тогава се разбра, че към страната ни е имало две запитвания за изграждане на завод за батерии за електромобили от неизвестни компании. По онова време в София дойде и изпълнителният директор на холандския конгломерат Philips, които също имат интерес към завод за електромобили, електробуси и батерии.

За развитие по тези инвестиции не бе съобщено.