Фондът NEPI Rockcastle, който има силно присъствие в България, ще строи жилищни проекти на стойност 83 милиона евро в Румъния, съобщи SeeNews.

Южноафриканската група, която е базирана на остров Ман, ще инвестира в жилищни сгради в пет града в северната ни съседка. Става въпрос за градовете Букурещ, Брашов, Рамнику Валчеа, Сату Маре и Тимишоара.

В съобщение на фонда се посочва, че комплексите ще бъдат изградени около търговски центрове. Най-вероятно това са молове именно на NEPI, защото компанията е най-големият собственик на търговски центрове в страната.

Проектите ще се разработват на етапи в рамките на четири години. Това ще се определя в зависимост от графика на разрешенията за строеж.

"Развитието на жилищни проекти около молове е естествена стъпка в контекста на еволюцията на пазара на недвижими имоти и отговаря на очакванията на поколения активни млади хора, които ценят времето", коментира директорът по развитие на NEPI Rockcastle Андрей Раду.

Дейността на компанията е фокусирана върху придобиване, развитие и управление на активи в Централна и Източна Европа. Имотното ѝ портфолио е фокусирано главно в Румъния, Полша и Словакия, но групата има силно присъствие и в България, Хърватска, Унгария, Чехия, Сърбия и Литва.

Кои бяха най-важните сделки в ЦИЕ през 2018-а и в кои от тях участва и България?

Кои бяха най-важните сделки в ЦИЕ през 2018-а и в кои от тях участва и България?

Данните на EY за първата половина на миналата година

Вчера стана ясно, че компанията ще инвестира отделно други 110 милиона евро в изграждането на един от най-големите търговски центрове в област Олтения. Фирмата е закупила терен от 200 декара в Крайова.

Предвидено е Promenada Mall Craiova да има отдавна площ от 70 хиляди квадратни метра. Молът ще има над 150 магазина и ресторанта. Очаква се строителството на търговския център да приключи до края на 2021 година.

Портфейлът с имоти на NEPI в Румъния е най-голям сред държавите в региона, като фондът има дял от 39% според данни от финансовия отчет  за първите 6 месеца на 2019 година.

Най-големият мол в Румъния струва над 2 пъти повече от най-големия в България

Най-големият мол в Румъния струва над 2 пъти повече от най-големия в България

AFI Cotroceni превъзхожда значително софийския "Парадайс център"

Компанията беше основана от бившия инвестиционен банкер от Nedcor Мартин Слаберт и имотната компания Resilient преди повече от десет години.

Когато прояви интерес към Централна и Източна Европа, за входен пункт беше избрана Румъния заради липсата на търговски центрове от западноевропейски стил. При първичното си публично предлагане в Йоханесбург NEPI вече имаше около 20 имота в северната ни съседка, възлизащи на обща стойности около 300 милиона евро.

Иначе компанията днес е най-големият собственик на молове в ЦИЕ с портфейл от около 60 имота в 9 страни на стойност над 6 милиарда евро.

NEPI Rockcastle строи нов мол в Пловдив за €150 милиона

Собственикът на софийските Paradise Center и Serdika строи нов мол в Пловдив за €150 милиона

Търговският център ще бъде с 150 хил. кв. м разгърната площ и ще отвори през 2020 г.

През 2017 година NEPI придоби два от най-големите столични молове - Serdika Center и Paradise Center - при сделки съответно за 207,4 милиона евро и 252,9 милиона евро. Компанията имаше интерес и към The Mall, но до сделка не се стигна.

Южноафриканският фонд има и други проекти в България - към момента той изгражда мол в Пловдив, който ще бъде най-големият такъв в града.

Търговският център във втория по големина град у нас трябваше да отвори врати през 2020 година, но това ще се отложи с една година, стана ясно от отчета NEPI за първото полугодие.

Молът ще се намира в близост до старата Сточна гара и ще разполага с отдаваема площ от почти 60 000 квадратни метра. До момента е изграждането му са инвестирани над 20 милиона евро, а общата стойност на инвестицията може да достигне до 150 милиона евро.

Как българските молове станаха южноафрикански?

Как българските молове станаха южноафрикански?

Поредната покупка на фонд от далечната страна е "Парадайз Център"