Една от най-големите имотни сделки у нас вече е факт. Столичният мол "Сердика" стана собственост на инвестиционния фонд New Europe Property Investment (NEPI) за 207,4 милиона евро или над 405 милиона лева, става ясно от официално съобщение на сайта на компанията.

Част от сделката са и офис сградата, както и прилежащата площ към търговския център. Според информацията продавач на мола е Einkaufs-Center Sofia.

Така фондът NEPI, който е листнат на борсите в Йоханесбург и в Букурещ, вече държи всички акции на компанията CEE Property Bulgaria, която е собственик на целия комплекс "Сердика".

Предстои сделката да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Сделка за €62 000 000: Компания от Люксембург купува 2 мола в България

Сделка за €62 000 000: Компания от Люксембург купува 2 мола в България

В сделката участие има и румънско дружество

Търговският център беше отворен през 2010 година, като той разполага с над 51 хиляди квадратни метра площ. Бизнес сградата към комплекса е с площ от 28 хиляди квадратни метра, като офиси там имат компании, като Coca Cola, Merck, Sutherland и Citibank.

NEPI има голямо портфолио от имоти в Централна и Източна Европа, включващо държавите Румъния, Словакия, Чехия, Сърбия и Хърватия. Към 2016 година общият брой на притежаваните от нея активи е 44, става ясно от сайта на компанията.

Това не е първото стъпване на NEPI у нас. В началото на годината беше одобрена нейната сделка за друг голям столичен мол - The Mall на "Цариградско шосе". Споразумението тогава възлизаше на около 180 милиона евро.

Мегасделка: The Mall ще има нов собственик
Обновена

Мегасделка: The Mall ще има нов собственик

Кой го купува?