Най-големият мол в Румъния сериозно превъзхожда най-големия в България. AFI Cotroceni в Букурещ е оценен на 545.5 милиона евро в края на юни 2018 г. - над 2 пъти повече от българския първенец - "Парадайс център".

Търговският център, който е собственост на израелската група AFI Europe Romania, поскъпва с 9% спрямо 2017 г., а продажбите и посетителите му също нарастват, според доклада на групата.

Как българските молове станаха южноафрикански?

Как българските молове станаха южноафрикански?

Поредната покупка на фонд от далечната страна е "Парадайз Център"

За сравнение най-големият български мол - "Парадайс център" в София бе продаден за над 2 пъти по-малка сума - 253 млн. евро в най-скъпата имотна сделка в страната за 2017 г. Собственик стана южноафриканският инвестиционен фонд Nеw Еurоре Рrореrtу Іnvеѕtmеnt (NЕРІ), който малко по-рано придоби и друг голям столичен мол - "Сердика Център".

AFI Cotroceni достига нетен оперативен приход от 18.1 млн. евро през първата половина на годината, което е с 8.2% повече в сравнение със същия период на 2017 г. Броят на посетителите се увеличава с 9%, а комбинираните продажби на търговците в мола достигат 120 млн. евро, което е ръст от 7.5% спрямо първата половина на 2017 г., показват данните на компанията.

Френска компания влага €70 милиона в модерен румънски мол

Френска компания влага €70 милиона в модерен мол близо до България

Той ще разполага с ресторанти с тераси, развлекателен център и VIP мултиплекс кино

Най-големият румънски търговски център превъзхожда българския първенец както по търговска площ, така и по брой на посетителите. Той се простира на 88 500 кв. м, зает е на 98% и привлича над 18 млн. посетители годишно (50 000 на ден), по данни на собственика му.

Столичният "Парадайс център" е с 82 000 кв. м търговска площ, като през него преминават над 10 млн. посетители годишно (близо 27 400 на ден), според данните на NEPI.

Най-големите имотни сделки за 2017-а: 5 мола продадени за над 1,3 милиарда лева

Най-големите имотни сделки за 2017-а: 5 мола продадени за над 1,3 милиарда лева

Кратък списък на споразуменията

Разбира се, румънският първенец е разположен и в по-голям град с по-силна икономика - в Букурещ живеят над 2 млн. души по официални данни. Ако включим и жителите на околността, както и тези без официална адресна регистрация, цифрата става още по-сериозна - над 2.5 млн. души.

В София живеят близо 1.24 млн. души по официални данни, но заедно с околните населени места и нерегистрираните живеещите в нея набъбват до над 1.5 млн. души.

Покупателната способност на живеещите в Букурещ също е по-добра от тази на жителите на българската столица, а местният пазар е значително по-голям от софийския.