Групата "Билдком" започва през есента строителство на нов пристанищен терминал край Варна, съобщиха от ръководството на компанията за Money.bg. Новото крупно съоръжение е на обща стойност от 100 милиона евро, като половината от сумата, т.е. 50 млн. евро, е осигурена чрез заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Новият терминал за насипни товари, т.е. за зърно, по-конкретно ще се намира близо до град Белослав и до промишлена зона "Запад".

Новото съоръжение ще има две кейови места, което значи, че ще могат да се обслужват едновременно два кораба. При това ще могат да се обработват кораби с капацитет до 60 000 тона - като се има предвид, че сега не могат да се обслужват толкова големи кораби, поясниха от "Билдком".

Ще бъдат построени и допълнителни силузи за съхранение на зърно (пшеница, царевица, ечемик и др.), което увеличава общият капацитет за съхранение на зърното, както и улеснява своевременното му транспортиране и товаро-разтоварните работи. Новите съоръжения са предназначени да обслужват основно експорта, тъй като страната ни основно е износител на зърно, а не вносител, казаха за Money.bg от ръководството на "Билдком".

Компанията, която ще се занимава с изпълнението на проекта за новия пристанищен терминал в района на Варна и съответно ще бъде и негов оператор след построяването му, е "Логистичен център - Варна" ЕАД, част от групата на "Билдком".

Именно с тази фирма ЕИБ подписа споразумението за кредит в размер на 50 млн. евро за съфинансиране на новия терминал за насипни товари. Финансирането от ЕИБ е подкрепено от програмата InvestEU.

Благодарение на подкрепата от страна на ЕИБ, групата на "Билдком", която е най-големият частен производител на слънчогледово олио и водещ търговец на зърно в България, ще интегрира логистиката в дейността си и ще подобри пристанищните дейности, свързани със зърното и насипните товари във Варненския регион.

Предвижда се новият пристанищен терминал да влезе в експлоатация в средата на 2026 г., като ще включва нов кей с две места, силоз(и) и други съоръжения за съхранение, както и нови възможности за шосеен и железопътен достъп.

Франк Кванте, главен изпълнителен директор на "Фрапорт", оператора на Летище Варна и Летище Бургас: Привлякохме две нови авиокомпании, увеличиха се полетите

Франк Кванте, главен изпълнителен директор на "Фрапорт", оператора на Летище Варна и Летище Бургас: Привлякохме две нови авиокомпании, увеличиха се полетите

С д-р Франк Кванте разговаряме за резултатите на двете летища, за топ дестинациите и новите възможности за развитие