Технологичният гигант Google наскоро разкри плановете си за изграждането на мащабен нов кампус в Сънивейл, Калифорния, само на няколко километра от основното седалище на компанията в Маунтин Вю.

Компанията смята да изгради 2 големи "зелени" сгради с обща площ от 97 000 кв. м., които могат да поберат до 4500 служители на Google. Проектът включва и 2085 паркоместа.

Снимка 331211

Източник: BIG Architecture

Предложенията на Google за новия кампус включват полегати външни пътеки, които позволяват на служителите да се движат между всеки от петте етажа на сградата.

Строителството ще се осъществи в Мофет парк и ще отбележи актуалните усилия на Google да превърне Сънивейл в по-голям център за бизнеса си. През 2017 г. е изкупила около 50 имота в района на обща стойност над 1 млрд. долара.

Снимка 331212

Източник: BIG Architecture

Технологичният гигант нарича проекта "Карибите", защото една от сградите е разположена на Карибския път и е част от по-широката визия за Сънивейл, която включва жилищно настаняване на служителите.

"Жилищата и транспорта са две огромни проблеми за Силициевата долината като цяло и са огромни проблеми за Google", каза глобалният шеф на Google за недвижими имоти Марк Голан пред The ​​Mercury News.

Снимка 331213

Източник: BIG Architecture

"Един от най-добрите начини за справяне с това е създаването на общности със смесено предназначение, които позволяват на хората да живеят близо до мястото, където работят. Това е предпоставка за създаването на жизнена общност, а помага и за транспортирането", посочи Голан.

Мениджърите има за какво да мислят, тъй като компанията-майкана Google- Alphabet има над 78 000 служители, според официалните й данни.

Карибският комплекс Google ще отвори най-рано през 2021 г.