400 работници ще бъдат наети в новата производствена база за производство на задни фарове за модели на Mercedes в Пловдив. Първата копка на фабриката беше направена днес, а инвестицията в нея възлиза на 40,6 милиона евро.

Вложението ще бъде използвано за изграждането на три завода в зона "Куклен" към Тракия икономическа зона (ТИЗ) на компанията Odelo, която е част от турската Bayraktarlar Group. У нас компанията ще оперира чрез дъщерното си дружество "одело Фабра България".

"През 2023 година очакваме тук да работят приблизително 400 служители. С тази инвестиция ние ще експортираме продукти в размер на 40 милиона евро годишно за световните производители на автомобили в Германия", коментира по време на церемонията по първа копка президентът на Odelo Fibra Lightening Group Ахмет Байрактар.

По неговите думи предстои да бъде отворен и офис за научноизследователска и развойна дейност в София, като там ще бъдат отворени 40 работни места.

€40 милиона инвестиция: Правят завод за части на Mercedes до Пловдив

€40 милиона инвестиция: Правят завод за части на Mercedes до Пловдив

Базата трябва да заработи до края на 2020 година

"Общата площ на парцела е 92 000 квадратни метра, като първият завод ще е върху 23 000 квадратни метра. По предварителни разчети серийното производство в него ще започне през декември 2020 година", обявиха от ТИЗ по-рано тази седмица.

До края на 2024 година трябва да бъдат готови още вторият завод, както и производствена база за електроника плюс парк за поддоставчици.

"За мен е чест да присъствам на първа копка на високотехнологичен завод за светлини на марката Mercedes", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на събитието, на което на компанията беше връчен сертификат за инвестиция клас А.

"Новият завод е сериозен актив за страната ни, който ще събуди интереса на повече чуждестранни инвеститори", допълва министър Караниколов.

Новосъздадената "одело Фарба България" е част от Bayraktarlar Group, в чиято структура влизат компании в областта на производство на осветление - автомобилно и общо, автомобилно представителство и лизинг, застраховане, строителство и туризъм.

Турският холдинг придобива Odelo през 2011 година. Самата компания е създадена още през 1935 година в Германия, като оттогава е специализирана в производството на светлини за автомобили. Сред основните й клиенти освен Mercrdes Audi, Bentley, Porsche, Volvo, McLaren и други.

Компанията има заводи в Турция, Китай, Германия и Словения. За последните 7 години инвестициите й в производство възлизат на 214 милиона евро. За нея към момента работят повече от 3500 души.

"одело Фарба България" е 182-та компания в Тракия икономическа зона.