За пръв път от повече от десетилетие Париж изпревари Лондон като най-атрактивен европейски град за инвеститорите. Несигурността около предстоящия Brexit изплаши чуждестранния бизнес и британската столица изгуби лидерската си позиция, съобщава Bloomberg.

Париж е класиран на първо място за преки чуждестранни инвестиции от 37% от бизнеса в доклад на Ernst & Young. Напускането на Великобритания на ЕС и избирането на президента Еманюел Макрон са сред причините, заради които Париж изпревари Лондон за пръв път откак проучването стартира през 2003 г. Британската столица остана на второ място, а трети е германският финансов център Франкфурт.

Великобритания, Германия и Франция остават най-привлекателни за чужди инвестиции

Великобритания, Германия и Франция остават най-привлекателни за чужди инвестиции

Преките чуждестранни инвестиции в Европа са се увеличили с 10% през миналата година, която е най-слабата от 2013 г. насам. Великобритания оглавява подреждането с 1205 от общо 6653 нови инвестиционни проекта, но цифрата е само с 6% по-висока от тази през 2016 г., показвайки забавяне на растежа. Франция е привлякла с 31% повече инвестиции за година, а Турция - с 66% повече, показва докладът, който се позовава на анкета сред 502 компании и данни на Ernst & Young и International Business Machines Corp.

"Работихме неуморно, за да измъкнем Лондон от стагнацията през 90-те и да го издигнем на първо място като най-добрият град в света за бизнес", каза Джасмин Уитбред, главен изпълнителен директор на London First.

Лондон остава финансов център № 1 в света

Лондон остава финансов център № 1 в света

Кои са другите в Топ 10 на най-мощните финансови градове?

"Това трябва да е един окуражаващ повик за всички нас, за да удвоим усилията си и да запазим столицата си на върха на световните класации", добави тя.

Brexit е един от четитите основни риска, засягащи настроенията на инвеститорите в Европа през 2017 г., според доклада. Най-големите притеснения са геополитическата нестабилност, като скорошните американски тарифи за стомана и алуминий, наложени на региона и увеличаване на популистките нагласи. Великобритания, Германия и Франция като цяло са най-атрактивните страни за чуждестранните инвестиции.

Европейската столица, която се бори за мястото на финансов център след Brexit

Европейската столица, която се бори за мястото на финансов център след Brexit

Градът е готов да предложи стабилност, смятат властите

По-малко централни офиси

Една от ключовите последици, свързани с Brexit, е намаляването на броя на компаниите, които създават или преместват централата си в Обединеното кралство през миналата година.

През 2016 г. 51% от новите седалища на компаниите в Европа са разположени във Великобритания, а през 2017 г. само 26% от бизнеса избират страната като основен център.

Големият печеливш от Brexit е Франкфурт

Победителят от Brexit се намира в най-голямата европейска икономика

Новата атрактива дестинация на банкерите

Редица фирми смятат да преместят централите и офисите си из Европа в отговор на решението на Великобритания да напусне както единния пазар, така и митническия съюз на ЕС след Brexit. Изправени пред перспективите за регулаторни различия и мита, предприятията се опитват да поддържат офиси от двете страни на Ламанша, за да посрещнат новите предизвикателства.

Въпреки че Холандия беше избрана от редица компании за техен дом след Brexit, както и от Европейската агенция по лекарствата, инвестиционните потоци спаднаха със 17% през миналата година. Фактор за това може би са и повишаващите се заплати, които достигнаха средна стойност от 34.8 евро на час през 2017 г.

Източноевропейската столица, която е рай за инвесторите

Източноевропейската столица, която е рай за инвесторите

Градът се превърна от панелно царство в дом на бизнеса и небостъргачите

Заплатите нарастват и в някои централноевропейски икономики, те все още са далеч по-ниски от западноевропейските. В Чехия един работен час струва 11.3 евро, а в Полша 9.4 евро. Средната заплата на час във Великобритания през 2017 г. е 25.7 евро, по данни на Евростат.

С "продължителните преговори за Brexit между Европа и Обединеното кралство, европейските правителства трябва да имат предвид, че относителната привлекателност на цялото е тази, която поддържа инвестиционната инерция", каза Анди Болдуин, управляващ партньор на EY за Европа, Близкия Изток, Индия и Африка.