Докато тече цялата процедура по Brexit, непрекъснато се говори кой ще бъде новият център на банкерите от Лондон. А по всичко личи, че изборът на компаниите е в най-голямата европейска икономика.

Големият победител от Brexit се оказва Франкфурт. Германският град от десетилетия има амбицията да се утвърди на глобалната карта. А след въвеждането на еврото Франкфурт се опита да съперничи на Лондон като финансов център на Европа, разказва Bloomberg.

Когато Великобритания обърне гръб на Стария континент, а банките си тръгнат, за да осигурят непрекъснат достъп до единния пазар на своите клиенти, именно този град ще получи още един шанс за изкачване нагоре.

Ефектът Brexit: Най-малко 12 банки се отправят към Дъблин

Ефектът Brexit: Най-малко 12 банки се отправят към Дъблин

Ирландската столица е сред най-предпочитаните дестинации

През последните седмици още банки заявиха, че се насочват към "Майнхатън", както местните жители наричат ​​банковия им район, превръщащ се в нов център на ЕС. Standard Chartered, Nomura Holdings, Sumitomo Mitsui Financial Group и Daiwa Securities Group вече са сред компаниите, избрали града. О т друга страна Citigroup, Goldman Sachs Group и Morgan Stanley все още преценяват подобна стъпка.

"Франкфурт стана водещият кандидат за банковите операции, които напускат Лондон", коментира управляващият директор на Frankfurt Main Finance Хубертс Вает.

"Франкфурт и целият регион получават ясни ползи", допълва експертът.

Brexit вече започва наистина да удря по джоба на британците

Brexit вече започва наистина да удря по джоба на британците

Оказва реален натиск върху потребителските разходи

Докато вълнението е разбираемо, дори подкрепящите Франкфурт признават, че реалното въздействие ще бъде ограничено. Преместването заради Brexit вероятно ще бъде крачка, при която всяка банка ще премести най-много няколкостотин работни места. Тези ходове няма да се случат веднага, но постепенно с течение на времето, заяви управляващият директор на Асоциацията на чуждестранните банки в Германия Оливър Вагнер.

Но това едва ли е достатъчно, за да се стигне до сериозни размествания при индекса на световните финансови центрове. Според списъка Франкфурт е на 23-то място, заставайки зад Шенжен. В тази подредба Лондон е на първа позиция, нареждайки се пред Ню Йорк. И все пак според експерти най-голямото предимство на германския град е, че в него се намира централният офис на Европейската централна банка.

Новата жертва на Brexit – ирландските пъбове

Новата жертва на Brexit – ирландските пъбове

Излизането от ЕС носи удар по продажбите