Ирландските власти са сключили сделки с повече от дузина банки в Лондон, за да преместят част от операциите си в Дъблин на фона на подготовката за ефектите от за Brexit, пише Business Inisder, цитирайки изданието Guardian.

От ръководството на международните финансови услуги в Ирландския орган за индустриално развитие коментират, че компаниите са взели окончателно решение да се преместят в Дъблин, за да поддържат европейската си база след излизането на Обединеното кралство от рамките на Европейския съюз.

В списъка влизат и американски банки, като фирмите се насочват към офиси в диапазона от 10 до 1000 служители.

Банките няма да преместят всички операции в чужбина, но най-вероятно ще наемат нов персонал на места в ЕС или ще преместят служители от Лондон, коментират още експертите.

Дъблин си съперничи с Франкфурт, Париж и Люксембург за мястото на най-атрактивна дестинация за финансовите институции от Острова след Brexit.

Фирмите, които се преместват в илрандската столица, едва ли ще направят официални изявления по въпроса, докато не приключат преговорите с регулаторните органи във Великобритания, Ирландия и с Европейската централна банка.

5 знака, че Brexit започва да удря британската икономика

5 знака, че Brexit започва да удря британската икономика

Напускането на ЕС води няколко негативни тенденции