Brexit вече започва наистина да удря по джоба на британците.

Две проучвания показват, че инфлацията, причинена от решението на Великобритания за напусне Европейския съюз, оказва реален натиск върху потребителските разходи в страната.

Изследване на IHS Markit за финансите на домакинствата установи най-голямото влошаване от три години насам, отчетено през май, най-вече в резултат на нарастващата инфлация.

В същото време доклад от Банката на Англия за бизнес условията показва, че ръстът в потребителските разходи се редуцира в реално изражение, като причина за това е засегнатата от по-високи цени покупателна способност на населението.

Новата жертва на Brexit – ирландските пъбове

Новата жертва на Brexit – ирландските пъбове

Излизането от ЕС носи удар по продажбите

Инфлацията в страната достигна 2.7 процента през април, с което разписа най-високото ниво от лятото на 2013 година досега, надхвърляйки скока в заплатите.

Тенденцията ще продължи, като финансовата институция прогнозира, че инфлацията ще стигне около 3 на сто през тази година. Същевременно работодателите очакват увеличение на възнагражденията от едва 1 процент през следващите 12 месеца.

Бързото ускорение на инфлацията се основава на спада в стойностите на паунда през миналата година. След референдума от юни лирата рязко понижи нивата си спрямо долара и еврото и от тогава до сега се бори за възстановяването си.

Brexit помогна на най-богатите британци да станат още по-заможни

Ефектът Brexit: Най-богатите британци станаха още по-заможни

Рекорден брой милиардери за страната