Собствениците на ирландски барове предупредиха, че решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз може да удари по продажбите им, като една малка част от по-широките заплахи, пред които е изправена икономиката на страната заради Brexit.

"Brexit вече има ефект, тъй като броят на посетителите в Ирландия от страна на граждани на Обединеното кралство падна тази година", заяви в изявление от вторник Пат Кроти, президент на Федерацията на винопроизводителите в Ирландия., цитиран от Bloomberg.

"Стойността на стерлинга е ключов проблем за нас като туристическа дестинация", допълни експертът.

Броят на посетителите страната е спаднал със 7 на сто през трите месеца, приключващи на 31 март, спрямо стойностите за предходната година, сочат данни на статистическата служба.

Напускането на Европейския съюз може да удари по продажбите на баровете точно в момент, когато индустрията се възстановява от най-лошата икономическа катастрофа в Ирландия, след като увеличението на британските туристи в страната, които наброява 40 на сто от посещенията.

В най-лошия случай Brexit може да струва 40 000 работни места на Ирландия, заявиха от централната банка миналата седмица.