Компанията от отбранителната индустрия International Armored Group (IAG) днес започва изграждането на производствена база за бронирани автомобили в България. "Първа копка" на новата база край Бургас ще бъде направена днес по обяд от собственика на световния производител IAG - д-р Антон Стефов. Инвестицията е за над 20 млн. лева. Сглобяването на първите машини трябва да започне след година и половина.

На място ще бъде показана и тестовата бронирана машина RILA 4x4, част от производствената линия на компанията.

Международната компания планира изграждането на няколко завода в България. Първият от тях ще бъде построен в Бургас. Защо, обяснява собственикът на компанията Антон Стефов пред БНР. По думите му, "Бургас е много удобно място, тъй като е на морето, а повечето от тези машини, тъй като са военни, се транспортират по вода и това не само облекчава транспорта, поевтинява го, става много удобен, бърз и просто е много добро като локация."

Над 160 са моделите, които предлага за производство фирмата. Сред тях са инкасо автомобили, бойни машини, както и автомобили за лична защита. В момента фирмата участва в обществена поръчка за производството на бойни машини за българската армия:

"В момента работим заедно с други български фирми за предстоящия договор за 8x8 машини за армията. Подали сме документите и се надяваме като единствен български производител да участваме в тази разработка", посочва Стефов.

Първият етап на проекта предвижда изграждането на сградите и инфраструктурата на завода, както и закупуването на машини и компютърни програми, а вторият предвижда усвояването на ноу хау.

Завършването на завода ще създаде най-малко 300 работни места, като за първи път български специалисти ще имат възможност да произвеждат бронирани машини по световен стандарт на НАТО на територията на България. В ход е разработка и на серия защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, с участието на водещи български фирми партньори на IAG. Новите разработки също ще бъдат произвеждани в България.

International Armored Group започва да строи край Бургас най-големия си завод

Производител на бронирани машини започва да строи край Бургас най-големия си завод

Компанията ще произвежда там модела РИЛА 8х8, ще бъдат разкрити стотици работни места