Турската компания "Пергостил" ООД ще инвестира в изграждане на нова фабрика за производство на алуминиеви перголни и стъклени системи в село Крепост, община Димитровград. Инвестицията е за 5,1 млн. лева и се предвижда да създаде 20 нови работни места.

Това стана ясно при връчването днес от заместник-министъра на иновациите и растежа Стефан Савов на сертификат клас "Б" - по реда на Закона за насърчаване на инвестициите - на Илхан Албайрак, управител на "Пергостил" ООД. На официалното връчване присъства и Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ), съобщиха от Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Сертифицирането е във връзка с разширяване на дейността на турската компания в България. Целта на инвестицията е осигуряване на допълнителни производствени и складови площи и увеличаване на обемите произведена продукция, предназначена за износ в Европа, Азия и Африка, в над 30 страни на 3 континента. Очаква се производството на специални слънцезащитни конструкции в новата фабрика да стартира през 2025 година.

Зам.-министър Савов подчерта, че с тази инвестиция сертифицираните от началото на 2023 г. проекти от МИР и БАИ стават 13 на брой, на обща стойност 189,3 млн. лева, като се предвижда да разкрият 853 нови работни места у нас.

По думите на Савов, търговско-икономическите отношения между двете страни са изключително добри, което се потвърждава и от рекордния стокообмен, постигнат през миналата година.

Пристигна първият танкер с втечнен газ по договора с турската "Боташ" - кой е доставчикът

Пристигна първият танкер с втечнен газ по договора с турската "Боташ" - кой е доставчикът

Предстои подписване на споразумение за разширяване на газовата инфраструктура между няколко държави