Днес пристигна първият танкер с втечнен природен газ, съгласно сключеното споразумение между "Булгаргаз" ЕАД и турската компания "Боташ" за достъп до газовата инфраструктура на Южната ни съседка, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Доставеният с този танкер газ е от американската компания "Шиниър", която през есента на миналата година спечели търга на "Булгаргаз" за осигуряване на необходимите количества синьо гориво за 2023 г. Едно от условията за участие в търга тогава беше, източниците на доставка да бъдат от държави без наложени санкции или други търговски ограничения.

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. след разговори между президентите на двете страни Румен Радев и Реджеп Ердоган, е със срок 13 години. Чрез него българският обществен доставчик получава достъп до 5 терминала за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция, което осигурява възможност за трансфер на 1,5 млрд. куб. метра газ годишно към нашата страна.

"Споразумението позволява използването на цялата газова инфраструктура за разтоварване, регазификация, съхранение и доставка на равномерни количества природен газ до България. Това е ключово за енергийната ни сигурност", подчерта енергийният министър Росен Христов, който днес посети терминала за втечнен природен газ в близост до турския град Текирдаг.

Официално: "Булгаргаз" подписа споразумение с "Боташ", получаваме достъп до турската газопреносна система

Официално: "Булгаргаз" подписа споразумение с "Боташ", получаваме достъп до турската газопреносна система

Споразумението е за период от 13 години

Министърът изрази увереност, че благодарение на сключения договор с "Боташ", България ще може да си осигурява над 10 танкера втечнен природен газ годишно. "Можем да използваме цялата налична инфраструктура на Турция. Ние трябва да доставим газа до турските териториални води, а след това те имат ангажимента да го разтоварят там, където е най-ефективно в момента.

Това осигурява гъвкавост за нашата страна, а е изгодно и за турската, която по този начин оптимизира използването на своята инфраструктура", посочи още Росен Христов. Според него, успехът на сключеното споразумение в немалка степен се дължи на намирането на точната формула, защитаваща интересите и на двете страни.

По думите на енергийния министър, тясното сътрудничество между България и Турция в газовата област ще продължи да се развива. "На 25 и 26 април в София предстои подписване на споразумение за разширяване на газовата инфраструктура между няколко държави - България, Турция, Румъния, Словакия, Унгария и Азербайджан. По този начин газ от Азербайджан ще може да бъде доставян през България за Централна Европа", обясни енергийният министър.