"Булгаргаз" ЕАД получава достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания "Боташ". В допълнение към газопроводите, това са и пет терминала за втечнен природен газ, с които разполага турската компания.

Това става възможно, след като днес в присъствието на министрите на енергетиката на България и Турция Росен Христов и Фатих Дьонмез, в Министерския съвет бе подписано споразумение от ръководствата на двете компании.

Споразумението е със срок 13 години. То осигурява възможност за трансфер на 1,5 млрд. куб. м. газ годишно между двете държави през този период.

"Днешното подписване на документа е първа крачка от едно дългогодишно ползотворно сътрудничество, което ще даде възможност страната ни да купува природен газ от всички световни производители", отбеляза българският министър на енергетиката Росен Христов. По неговите думи, така двете държави решават съвместно проблема със сигурността на газовите доставки, сериозно нарушена вследствие на военните действия в Украйна. "Тази стъпка има огромно значение не само за България, но и за цяла Европа", подчерта още енергийният министър.

"Буквално три седмици, след като президентите на двете страни Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган договориха мащабно сътрудничество между нашите две държави, ние успяхме да превърнем тяхната инициатива в практическо решение, което дава възможност за взаимно изгодно развитие в сферата на енергетиката", подчерта министър Христов.

По думите на неговия колега от турска страна Фатих Дьонмез, преносът на природен газ, станал възможен благодарение на подписаното споразумение, има основна роля за сигурно и надеждно снабдяване с природен газ за целия регион. Министър Дьонмез изрази увереност, че това сътрудничество ще продължи да се задълбочава в интерес на потребителите.

Подписването на днешното споразумение между "Булгаргаз" и "Боташ" е ключов момент в развитието на партньорството на България и Турция. Това заяви от своя страна министър-председателят Гълъб Донев по време на срещата си с министъра на енергетиката и природните ресурси на Република Турция Фатих Дьонмез.

Двамата проведоха разговор след подписването в Министерски съвет на споразумението, чрез което "Булгаргаз" получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания "Боташ", съобщиха от правителствената информационна служба.

В хода на срещата премиерът Донев е изразил увереност, че събитието днес е добра отправна точка за постигането на още по-значими резултати занапред, които ще са от полза за двете страни, а и за целия регион. Министър-председателят определи споразумението като историческо, защото за първи път Република Турция предоставя на външна компания достъп до своите терминали за втечнен природен газ.

Същевременно споразумението предоставя възможност за развитие на дългосрочно сътрудничество в интерес на енергийната диверсификация. "На фона на тежката енергийна криза, с обединени усилия можем да постигнем много повече, както за България и Турция, така и за Европа като цяло", отбеляза още премиерът Донев.