Компанията за онлайн кредитиране Kabbage е спряла без предизвестие кредитните линии на потребителите си, стана ясно от тях самите, предаде Bloomberg. Така в началото на месеца много малки и средни фирми останаха без още един източник на ликвидност в контекста на сериозната криза, която връхлита икономиката.

От компанията посочват, че заради рязкото нарастване на необслужваните кредити са били принудени да освободят част от служителите си, а в момента, изглежда, ликвидността ѝ е паднала достатъчно, за да изтегли и самото си кредитиране, при това - без предварително уведомление.

"Оставиха ме на сухо точно когато имах най-голяма нужда от тях", казва пред Bloomberg съоснователят на софтуерната консултантска компания Petaluma Роб Джакс, който посочва, че когато времената са били добри, от Kabbage са го търсили редовно, за да изтегли още пари.

Питър Шиф: Когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица

Питър Шиф: Когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица

Фондовият пазар ще се срине; златото може лесно да надхвърли цена от 2 хил. долара, смята експертът

От финтеха все пак посочват, че ще се превърнат в посредник при кредитирането между Агенцията за малките бизнеси в САЩ и рецепиентите на държавното финансиране. "Както много други финансови технологични компании, временно коригирахме кредитните си линии и ще се фокусираме в отпускане на заеми по Програмата за защита на доходите на Агенцията за малките бизнеси", каза говорител на Kabbage, който сравни промяната в политиката им с начина, по който индустрията се преориентира към производство на маски и вентилатори.

От основаването си през 2009 г. Kabbage е отпуснала кредити на обща стойност около 9 млн. долара. Освен съкращаването на служители, от компанията затвориха дейностите си в Индия, а останалите на работа от персонала на компанията ще трябва да приемат понижаване на заплатите.

Финтех секторът се очертава да понесе още по-сериозен удар в бъдеще, защото някои от фондовете, които подкрепят онлайн кредитните институции, започнаха да изтеглят средствата си от пазара. Пример за такава е Colchis Capital Management, от която посочиха, че най-голямата заплаха на пазарите в момента за тях представлява неплатежоспобността на потребителите и трудностите в имотния сектор.