Китайската Zijin Mining Group е посочила, че ще увеличи инвеститцията си в съседна сърбия, предаде местният вестник Вечерние новости. Според изданието до края на годината тя ще инвестира над 800 млн. долара, за да разшири производствения си капацитет в страната.

Вложението ще се случи в откритите мини "Велики Кивели" и "Майданпек". Освен това Zijin ще се опита да започне и добивана злато и мед от мината "Церово 2" и подготовката за разработването на депозита "Борска Река". Само последният се предполага, че съдържа над 4,2 млн. тона мед, над 100 тона злато и повече от хиляда тона сребро.

Китайската Zijinshan купува сръбския гигант RTB Bor срещу $1,26 милиарда

Китайска компания купува сръбски гигант в минната индустрия срещу $1,26 милиарда

Сделката включва изплащането на $200 милиона дългове на дружеството

Също по-късно през тази година трябва да стартира и проекта за добив на злато "Чукару Пеки", който се състои от две зони. Zijin притежава изцяло концесията за едната и мажоритарен дял в концесията за другата, предаде Seenews. Китайската компания обаче планира да изкупи и останалия дял от американската Freeport McMoran за около 400 мнлн. Долара.

Освен в мините, гигантът ще вложи и в два завода - за електролиза и за сяра. В бъдеще се очаква да инжектира и почти 1,3 млрд. долара в притежаваната от нея местна RTB Bor.