Групата Zijinshan, която е сред най-големите, добиващи злато в Китай, ще стане мажоритарен собственик на сръбският гигант в минната индустрия RTB Bor.

От информация на правителството в Белград, цитирана от сайта Balkan Insight, китайското дружество ще купи 63% от акциите на фирмата срещу 1,26 милиарда щатски долара. С това ръководството на Zijinshan гарантира, че няма да има съкращения на персонала, като към момента за RTB Bor работят 5000 души.

"Целите на китайската компания са амбициозни, но имаме гаранция, че те ще бъдат осъществени, което е от ключово значение за нас", коментира сръбският енергиен министър Александър Антич пред местни медии.

Сделката включва изплащането на 200 милиона долара дългове на дружеството, както и инвестиции от 320 милиона долара и повече в мината за добив на мед в сръбското село Церово.

Решаването на съдбата на гиганта RTB Bor е част от политиката на Белград за реформиране на големите публични компании, натрупали големи загуби. Към тези промени Сърбия премина по настояване на Международния валутен фонд.

Това е поредната голяма китайска инвестиция в съседката ни. През 2016 година компанията He Steel Group, която е един от най-големите производители на стомана в света, купи Smederevo Steel Mill за 46 милиона евро.

Към момента китайските инвестиции в Сърбия, като се изключи сделката за RTB Bor, възлизат на около 6 милиарда долара.