Трети автомобилен производител се интересува от откриване на фабрика в Румъния, а сделката може да бъде факт догодина, съобщи пред румънски медии министърът на бизнес средата Илан Лауфер.

"За министерството, което ръководя и Invest Romania (държавната агенция за чуждестранни инвестиции, б.р.) е приоритетно да се опитаме да доведем трети производител на коли през следващата година", заяви Лауфер, без да споменава името на компанията.

Румъния преговаря с две водещи компании за нов автомобилен завод

Румъния преговаря с две водещи компании за нов автомобилен завод

В северната ни съседка вече се произвеждат Дачиа и Форд

Идеята за привличане на трети производител на автомобили в Румъния беше обявена за първи път от Костин Борк, бивш министър на икономиката в кабинета на Дачиян Чолош през 2016 г. Именно неговият екип преговаряше с потенциални инвеститори. 

В страната вече работят два големи автомобилни производителя - Ford и Dacia, която е част от алианса Renault-Nissan-Mitsubishi.

Ford вече произвежда новия си EcoSport в Румъния

Автомобилен гигант от САЩ произвежда новия си джип на Балканите

Заводът в Крайова отваря 1700 нови работни места

В Румъния има сериозни традиции в автомобилостроенето, като още през социализма беше един от най-големите производители на автомобили в Централна и Източна Европа.

Invest Romania е държавната агенция за чуждестранни инвестиции на Румъния, която в момента е под шапката на Министерството на бизнес средата.

Големи световни компании местят бизнеса си в Румъния

Големи световни компании местят бизнеса си в съседка на България

Те ще се възползват от добрата бизнес среда и растящия местен пазар

Агенцията включва 109 инвестиционни проекта на обща стойност 2.5 млрд. евро. Не всички от тях обаче са изпълнени, някои са още във фазата на проучване.

Те обаче имат потенциал да привлекат чужди инвестиции на стойност 2.5 млрд. евро и да разкрият 25 000 нови работни места, посочи Лауфер.