Американският автомобилен гигант Ford започна производство на новия си SUV EcoSport във фабриката в румънския град Крайова. Компанията инвестира 200 милиона евро в производствената линия, а заводът отваря 1700 нови работни места.

Ford завърши производството на модела B-Max в Крайова и започна това на EcoSport в същата фабрика. Промяната се дължи на развитието на пазара и динамиката в сегмент B (малките автомобили), тъй като все повече клиенти предпочитат SUV и кросоувъри за сметка на многоцелеви превозни средства (MPVs), които включват B-Max.

Снимка 317515

Източник: Ford

"EcoSport е още един пример за начина, по който Ford развива бизнесa според силните ни страни - включително SUV-та от световна класа", заяви Стивън Армстронг, президент на Ford за Европа, Близкия изток и Африка.

"С нарастването на търсенето на EcoSport и компактните SUV като цяло сега е подходящият момент да локализираме производството в Европа, за да отговорим на нуждите на нашите клиенти", посочи Армстронг.

Ford започва производство на EcoSport в Румъния за Европа

Ford започва производство на EcoSport в Румъния за Европа

Компанията инвестира 200 млн. евро за завод в Крайова

Произведените в Крайова автомобили ще се продават в Европа, с изключение на Русия. Заводът ще доставя модела на 56 пазара на 4 континента. Той ще продължи да произвежда и еднолитровия EcoBoost двигател на Ford.

В момента EcoSport се произвежда във фабриката на Ford в индийския град Ченай. Заводът в Ченай ще продължи да прави EcoSport и да го продава на индийския и други пазари.

Снимка 317514

Източник: Ford

До края на годината компанията ще отвори още 1700 работни места в Крайова, с което броят на заетите във фабриката достига 3900 души. Общата инвестиция на Ford в румънския им завод, който компанията купи през 2008 г., вече надхвърля 1 милиард евро.

Общите продажби на SUV на 20-те традиционни европейски пазара на Ford се увеличиха с 27% през миналата година и се равняват на повече от 1/4 от новите регистрации на леки пътнически автомобили.

Ford разширява производството си в Румъния с два нови модела?

Ford разширява производството си в Румъния с два нови модела?

Може да прави Ka и EcoSport в гр. Крайова  

Партньорството с държавата

"Чуждестранните инвестиции укрепват румънската столица, както видяхме тук. В Крайова имаме един много добър пример за индустриална екосистема, състояща се от десетки румънски компании, разработени около Ford", заяви румънският президент Клаус Йоханис по време на откриването на новата производствена линия в Крайова.

През септември румънското правителство обеща на Ford, че ще завърши изграждането на магистрала Питещ-Сибиу до края на 2020 г. Премиерът Михай Тудосе заяви, че пътната връзка между Питещ и Крайова също е приоритетна.

Снимка 317512

Източник: Ford

Пътните връзки, които ще предлагат по-лесен достъп до западните пазари, са поискани от няколко години от румънския автопроизводител Dacia, който е част от френската група Renault-Nissan.

През август 2016 г. румънските власти и Ford се разбраха да удължат до 2025 г. крайния срок, през който фабриката в Крайова трябва да изпълни целта за обем на продукцията, заложена в приватизационния договор. В замяна на удължаването на срока, властите поискаха от компанията да инвестира още 130 млн. евро в страната до 2019 г.

Ford показа новия EcoSport (ВИДЕО)

Ford показа новия EcoSport (ВИДЕО)

Ще се произвежда в Румъния