Сърбия подписа споразумение за 250 млн. евро с турската компания Tasyapi за изграждане на първата част от автомагистралата, свързваща Белград с босненската столица Сараево.

Финансовото споразумение за участъка между Сремска Рача и Кузмин ще бъде подписано през следващата година, а строителните работи се очаква да започнат през 2020 г., съобщава сръбското министерство на инфраструктурата, цитирано от SeeNews.

Турската Tasyapi ще ремонтира магистрала в Сърбия за $27 милиона

Турция финансира ключов участък от магистралата между Сърбия и Босна

Проектът е в плановете на сръбското правителство от 10 години

Турската компания ще изготви регулационния план и ще изпълни строителството на магистралния път, включително като изгради мост на река Сава. Тя ще подготви и проектната документация на втория участък на магистралата, свързващ Пожега с Котроман. 

"Турската строителна компания Tasyapi ще възстанови и пътя Нови Пазар-Тутин", казва сръбският министър на строителството и инфраструктурата Зорана Михайлович, цитирана от n1info.com.

Снимка 396571

Източник: Serbian Infrastructure Ministry

Магистралата е ключова за развитието на Западните Балкани и трябва да допринесе за икономическото съживяване на бедни райони на Сърбия и Босна и Херцеговина. Тя ще помогне за създаването на по-добри връзки и изглаждане на противоречията между двете съседни държави и ще ускори развитието на региона.

Голяма част от финансирането за аутобана ще дойде от Турция, която играе ролята на медиатор и партньор за изграждането на проекта.

Магистралата между Белград и Сараево е напът да помири Сърбия и Босна

Най-сложната магистрала на Балканите, която е напът да помири две враждуващи съседки

Общата стойност на проекта е €3 милиарда, Турция ще помага с финансиране и експерти

Mагистралата е основен инфраструктурен проект, който е важен за развитието на търговията и регионалните връзки, подчертава министърът на транспорта и търговията на Турция Мехмет Турхан.

"Надявам се, че този договор ще създаде ново измерение на сътрудничеството ни в областта на телекомуникациите и трафика", казва пред репортери Турхан.