Турската строителна компания Tasyapi ("Ташяпъ", б.р.) ще ремонтира пътя между Нови Пазар и Тутин в Южна Сърбия, като за целта ще получи 27 млн. долара.

Трасето има ключово значение, тъй като ще бъде част от бъдещата магистрала между сръбската столица Белград и босненската Сараево, съобщават агенция Anadolu и Daily Sabah.

Пътят е с дължина около 22.5 км и обслужва повече от 150 000 души. 80% от проекта се финансира с турски заем, а останалите 20% от бюджета на Сърбия.

Ремонтът на трасето е в плановете на сръбското правителство в последните 10 години, но липсата на финансиране спъваше осъществяването му.

Договорът за реконструкция на пътя бе подписан от председателя на съвета на директорите на Tasyapi Емрула Туранлъ и министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович.

Магистралата между Белград и Сараево е напът да помири Сърбия и Босна

Най-сложната магистрала на Балканите, която е напът да помири две враждуващи съседки

Общата стойност на проекта е €3 милиарда, Турция ще помага с финансиране и експерти

"Започва изпълнението на първия проект с турската компания Tasyapi на стойност 24 млн. евро. Договорът, който подписахме днес, включва разработването на предварителен проект, разработването на подробен регулационен план и изпълнението на строителните работи", каза Михайлович.

Тя добави, че турски фирми участват в проекти, в които повечето фирми не са склонни да инвестират и създават възможности за заетост в тези области.

Нови Пазар е най-големият град в областта Санджак в Сърбия. Създаден е между 1459-1461 г. от Ишакоглу Иса Бей, основателят на столицата на Босна Сараево и столицата Македония - Скопие, пишат турските медии.

Турция отдава голямо значение на тази област, тъй като играе важна роля в сближаването между двете държави. До момента Анкара е инвестирала около 20 млн. долара в района и смята да финансира още много проекти.

Миналия месец Tasyapi подписа споразумение за изграждането на сръбския участък от магистралата Белград-Сараево. Той вероятно ще струва над 1 млрд. евро, като се очаква то да бъде завършен до края на 2019 г. или началото на 2020 г., разкри Михайлович в предишни изказвания.