Саудитската нефтохимическа компания Saudi Basic Industries Corporation (SABIC, контролирана от Saudi Aramco) обяви, че е взето окончателно инвестиционно решение по проекта за изграждане на нефтохимически комплекс в китайската провинция Фудзиен, съобщава INTERFAX.

Предприятието ще бъде организирано в партньорство между SABIC Industrial Investments Company (дъщерно дружество на SABIC) с 51% дял и държавната Fujian Fuhua Gulei Petrochemical (49%).

Комплексът ще се състои от крекинг блок с капацитет за годишно производство на 1,8 милиона тона етилен, технологични линии за производство на етиленгликол, полиетилен, полипропилен, поликарбонат и други химически продукти.

Саудитската Saudi Aramco започва строителство в Китай на крупна рафинерия

Саудитската Saudi Aramco започва строителство в Китай на крупна рафинерия

Производственият капацитет на рафинерията ще бъде 300 000 барела на денонощие

Стойността на проекта се оценява на 6,4 милиарда долара. Строителството ще започне през първата половина на 2024 г., предвижда се пробна експлоатация да се извърши през втората половина на 2026 година. Началото на търговската експлоатация е планирано за първата половина на 2027 година.

SABIC е една от най-големите нефтохимически компании в света, базирана в Рияд. 70% от акциите са собственост на Saudi Aramco, останалите 30% се търгуват на Саудитската фондова борса. SABIC има три бизнес звена: нефтохимикали, торове и специални продукти, а също така оперира с метали чрез отделна компания, Hadeed. Присъства в приблизително 50 държави.