След като прекъсна всякакви връзки с Катар и му наложи редица ограничения, Саудитска Арабия е решила да превърне емирството в остров.

Рияд планира да изкопае канал, който физически да отдели съседната страна от сушата, като я превърне от полуостров в остров. Така ще се премахне всякаква сухопътна граница между двете държави, съобщават саудитски медии.

Година след ембаргото: Как се справя Катар?

Година след ембаргото: Как се справя Катар?

Рияд смята блокадата за успех, но числата говорят друго

Кралството е поканило 5 международни компании, специализирани в изкопаването на канали, да наддават за проекта.

Крайният срок за подаване на офертите е понеделник, в изпълнителят ще бъде избран в рамките на 3 месеца. Каналът трябва да бъде завършен в рамките на една година от началото на строителните дейности.

Рияд ще отреже единствената връзка на Катар със сушата

Рияд ще отреже единствената връзка на Катар със сушата

Каналът ще е дълъг 60 км и широк 200 м, преминавайки по цялата дължина на саудитската територия, граничеща с Катар. Част от зоната на канала ще бъде отделена за планирано съоръжение за ядрени отпадъци. Проектът може да струва до 2.8 млрд. риала (750 млн. долара).

Какво се случва с икономиката на Катар след блокадата?

Какво се случва с икономиката на Катар след блокадата?

Инвестициите и растежа са силно засегнати

Ако се осъществи, проектът ще разшири географски изолацията на Катар от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, след като миналата година те ограничиха търговските и дипломатическите си връзки с емирството. Държавите обвиняват Катар, че подкрепя тероризма и се намесва във вътрешните им работи, Доха категорично отхвърля обвиненията.