В близките години пазарът на IoT решения за малки и средни комерсиални сгради ще расте бързо. Той ще достигне 4 милиарда долара към 2027 година, според прогноза на Navigant Research, която включва хардуера, софтуера и услугите.

Собствениците и наемателите на неголеми сгради по-рано не бързаха да внедряват технологии за "Интернет на нещата", но сега се наблюдават солидни признаци за растеж в този сегмент. На пазара излизат все по-привлекателни IoT продукти и услуги, а ползата от тяхното използване в малки и средни сгради става все по-очевидна и интересът към технологията расте, пише GreenTech.bg.

Въвеждането на IoT технологии води до икономия на енергия за осветление, отопление, вентилация и климатици и съответно на разходите за тях. При това срокът за възвръщане на инвестицията в "Интернет на нещата" може да бъде кратък - от няколко месеца до една година, отбелязват анализаторите.

Пазарът на IoT решения за малки и средни търговски сгради през настоящата година ще възлезе на 533,8 млн. долара. Очаква се оборотът на този технологичен сегмент да расте с 25,1% средногодишно и към 2027 г. да достигне 4 млрд. долара в световен мащаб, като в тази сума влизат хардуерът, софтуерът и услугите.