Германската верига магазини Lidl има желание да изгради втори свой обект в Разград. Той ще е от типа мини мол. Мястото е недовършената конструкция на сграда на МВР, която от десетилетия стои недостроена. Това обявиха за Money.bg от местната община.

От германската компания все още не са отговорили на допитването на екипа ни относно сериозността на техния интерес към недовършената сграда, но по думите на кмета на Разград Денчо Бояджиев преговорите са в ход.

Кметът на Разград: Бизнес зоната в града ще бъде напълно готова до 2 години

Кметът на Разград: Бизнес зоната в града ще бъде напълно готова до 2 години

В момента тя осигурява 850 работни места, казва Денчо Бояджиев в интервю

Сагата с недостроената конструкция

Сградата е в застой близо 40 години и според хората от Разград единствено загрозява фасадата на града.

Основите са положени още в далечната 1983-а година под наименованието "Дом на МВР". През 1990-а строежът с разгърната застроена площ 13 000 000 кв.м. е замразен, обявено е, че нужда от такава сграда на МВР няма и оттогава местни управници лобират пред централната изпълнителна власт за нейното дострояване.

Първо развитие след дългия застой се случва приз 2006-а година, когато е извършено препроектиране. През 2009 година към обекта е проявен интерес от фирмата "Строител ВД"-Стара Загора.

"Биовет" инвестира нови 400 милиона в Разград

"Биовет" инвестира нови 400 милиона в Разград

Производителят на лекарства ще разкрие нови 350 работни места

Тя има в портфолиото си строеж на МОЛ в Града на липите, завод на месопреработвателната компания в Стара Загора и завод за тръбна мебел в Казанлък. Компанията се ангажира да има свой нов обект до 2011-а година, но това така и не се случва.

През 2010-а година МВР прехвърля на община Разград собствеността върху недовършената сграда на полицията, а скоро след това обектът отново е замразен.

Става ясно, че за довършване на зданието са нужни около 17 милиона лева

След това през годините периодично излиза информация, че руините ще се превърнат в административна сграда, в атрактивен музей и в нова голяма галерия, но нищо от това не се случва. Не се случва обаче и събаряне на постройката.

Последната идея за буренясалото пространство около застроения имот беше през 2021-а година той да стане голям 3 декара паркинг със 120 места, но и това не стана.

Днес изглежда много вероятно скелето да стане част от германската хранителна верига Lidl и въпреки че много разградчани предпочитат вместо това строежът да бъде парк или градина, ще са доволни и на магазин. Само и само грозната бетонна постройка да изчезне.

Благоевград иска кредит от 29 милиона лева. За какво?

Благоевград иска кредит от 29 милиона лева. За какво?

Ако бъде одобрен, заемът би се равнявал на 1/3 от годишния бюджет на общината