China Construction Bank, която е най-голямата банка в Китай, трябваше да осъществи предлагане на базирани върху блокчейн облигации. Но по последна информация емисията е била отложена до второ нареждане "по молба на банката", показва информация на борсата Fusang, предаде Cointelegraph.

А освен, че това е най-голямата банка в Китай, China Construction Bank е и втората най-голяма банка в света по размер на притежаваните активи. По данни на Statista, към края на миналата година те са възлизали на 25,4 трлн. юана, което се равнява на 3,8 трлн. долара.

Ant направи най-голямото IPO в света. Сега Китай спря търговията с акциите ѝ

Ant направи най-голямото IPO в света. Сега Китай спря търговията с акциите ѝ

В понеделник ръководството на компанията бе привикано на среща с регулаторите

Първоначално дълговата емисия трябваше да започне в петък, а целта на финансовата институция беше да пусне облигации в размер на 3 млрд. долара при първоначален транш от 58 млн. долара. Очакваше се те да бъдат емитирани на Etherium блокчейна чрез офшорен клон на банката, базиран на малкия остров Лабуан в Малайзия, който е и данъчен рай. Борсата Fusang също попада под регулациите на острова.

Новината идва скоро след като Ant Group беше спряна от реализирането на най-голямото първично публично предлагане в света, при което искаше да набере над 50 млрд. долара.

"С увеличаване на ликвидните дупки и ускоряващ се темп на фалити в Китай, вече изкривеният пазар на корпоративния дълг в страната удари стена, а след неочаквания банкрут на държавна въгледобивна компания, чиито кредитен рейтинг беше ААА, породи сериозни опасения за финансовото здраве на много фирми и техните кредитори, което доведе до разпродаване на облигации, емитирани от по-слаби компании в сектора и до отлагане на емитирането на нов дълг", обобщават ситуацията от Zero Hedge.