Словакия скоро може да приеме своя пети производител на автомобили. Слуховете по темата се активизираха, след като като правителството в Братислава даде на Индустриалния парк Ханиска (близо до Кошице) статута на стратегическа инвестиция.

Китайският производител на мини електрически автомобили Zhi Dou, част от Zhejiang Geely Holding, както и германският концерн BMW може да инвестират в производства в източноевропейската държава.

Ford вече произвежда новия си EcoSport в Румъния

Автомобилен гигант от САЩ произвежда новия си джип на Балканите

Заводът в Крайова отваря 1700 нови работни места

Единственият й реален конкурент от региона за привличането на такива инвестиции е Румъния. В страната вече има 2 големи прозводителя - Ford и Dacia, а министри изразиха надежда, че скоро ще дойде и трети.

Властите в Букурещ предоставят субсидии в размер на половината от първоначалната инвестиция, докато тези в Братислава дават само 35%. Окончателното решение се очаква тази есен.

Румъния очаква трети производител на коли

Съседка на България очаква своя трети производител на коли

Това може да стане факт през следващата година

Словашкият министър на икономиката Петър Жига твърди, че има 5 инвеститора, които се стремят към Ханиска, а според местни медии един от тях е автомобилен производител.

Словакия е най-големият производител на автомобили в света спрямо производството на глава от населението. Причина за това са заводите, които големи компании като Volkswagen, Kia Motors и PSA Peugeot Citroen построиха в страната през последните 2 десетилетия.

През 2018 г. друг сериозен автопроизводител - Jaguar Land Rover ще открие нов завод в Словакия, където ще произвежда легендарния си SUV Discovery.