"Солвей Соди" - джойнт венчър между белгийската научна компания "Солвей" и турската индустриална група "Шишеджам" - представи резултата от поредния мащабен инвестиционен проект в завода в Девня. Този проект за разширяване, увеличава капацитета за производство на натриев бикарбонат - дериват на калцинираната сода - в завода с 200 000 тона.

Новото съоръжение отговаря на нарастващото глобално търсене на натриев бикарбонат, базисен продукт, използван основно за очистка на димни газове в индустриални приложения и като добавка в храните за животни, наред с много други приложения.

С тази инвестиция заводът в Девня, който е най-големият за производство на калцинирана сода в Европа, се превръща във втория по големина завод за производство на натриев бикарбонат в Европа и един от най-големите в света.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Новото съоръжение, намиращо се в Девня, спечели наградата на Българската агенция за инвестиции "Инвеститор в разширяване на бизнеса". To отговаря на най-високите европейски екологични и технологични стандарти и е сертифицирано като инвестиция клас "А".

Откриването на новата инсталация е част от събитията, организирани по случай 25-годишнината от приватизацията на "Солвей Соди". Сред високопоставените гости на официалното откриване бяха представители на акционерите в "Солвей Соди" - "Солвей" и "Шишеджам", областният управител на Варна, посланикът на Кралство Белгия в България, представители на държавната администрация, на местните власти, синдикати и партньори.

"Изключително съм горд с това модерно и енергийно ефективно съоръжение, в което сме интегрирали целия натрупан опит през годините и най-добрите налични технологии", каза Спирос Номикос, изпълнителен директор на "Солвей Соди". "Тази инвестиция допълва усилията през последните 25 години - инвестирахме 1,6 милиарда лева, за да направим този завод пример за индустрията на калцинирана сода и натриев бикарбонат."

Снимка 578644

Наред с тази инвестиция, "Солвей Соди" ускорява енергийния си преход, с цел постепенното спиране използването на въглищата до 2030 г. и достигане на въглероден неутралитет до 2050 година.

Процесът започна с проекта за съвместно изгаряне на биомаса, обявен през февруари тази година. Планира се той да бъде завършен до октомври 2022 г. и да намали с 20% емисиите на въглероден диоксид (CO₂), свързани с производството на енергия в завода.

Плановете на "Солвей Соди" по пътя на по-чистите технологии

Как най-големият производител на калцинирана сода в Европа опазва околната среда (в България)

С вече действащия соларан парк от 4 MW инсталирана мощност в Провадия, се постигат годишни спестявания на въглероден диоксид от 6000 тона

"С подкрепата на правителството и местните общности, "Солвей Соди" е решена да продължи да инвестира в България и за в бъдеще", каза Филип Керен, председател на борда на директорите на "Солвей Соди" и президент на глобалната бизнес единица на група Солвей за калцинирана сода и деривати.

"За да постигнем нашите амбиции за устойчивост, трябва да продължим енергийния преход на завода. Искаме да произвеждаме енергия от местни устойчиви горива, вместо от изкопаеми, за да намалим емисиите на парникови газове и да защитим нашата конкурентоспособност.

Водим борба с изменението на климата, както и да създаваме условия за нашия бъдещ икономически успех. Това ще ни позволи да продължим да се конкурираме с неевропейски производители, работещи в среда с по-малко регулации и съответно с по-ниски разходи. За да го осъществим, ще разчитаме на постоянната подкрепа на всички заинтересовани страни", отбеляза Филип Керен.

Негово превъзходителство, белгийският посланик в България, също поздрави компанията и нейните акционери за значителната инвестиция, като спомена, че "Солвей" е еталон за стабилност, иновации и индустриално развитие.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil.