Около 3 млн. лева е инвестирал в производствени роботи старозагорският завод за автомобилни каучукови уплътнения "Стандард Профил". В резултат вече е елиминирана изцяло човешката намеса в производството на уплътнения с голяма дължина, пише регионалният сайт Divident.eu.

Заводът разполага с близо 20 робота, като през следващата година ще се интегрира нова система за монтаж на детайли.

"Ате Пласт" откри нов завод в Стара Загора след инвестиция от 20 милиона лева

Водещ производител на полимерни фолиа откри завод в Стара Загора след инвестиция от 20 милиона лева

Проблем е намирането на "качествена работна ръка", заяви управителят на компанията Мария Жекова

Симулация е показала, че новата автоматизация с два робота ще върши работа, за която иначе са необходими 18 оператори. "Такава инвестиция се връща бързо", коментира пред изданието изпълнителният директор Петър Ангелов.

По думите му най-сложните операции вече са автоматизирани и има възможност човекът "да остане само на входа и изхода на системата". В проектите по интегриране на различните процеси са участвали и три малки фирми от старозагорския регион.

Нидерландската Nedschroef открива завод за 60 милиона лева в Стара Загора

Край Стара Загора: Откриват завод за 60 милиова лева, в който ще се произвеждат части за самолети и автомобили

Сред клиентите на компанията са световни производители на търговски самолети и автомобили

Важна част от международна група

"Стандард Профил" не е малка компания - за 2022 г. приходите са близо 90 млн. лева, а служителите са близо 850. Заводът обаче е и част от базираната в Германия група Standard Profil, която е собственост на турския фонд Actera.

Снимка 646988

Източник: Стандард Профил

У нас през 2005 г. тя построява първия си завод извън южната ни съседка. Днес тя има мощности и в Мексико, Китай, Испания, Мароко и ЮАР.

Решението за автоматизация на българския завод е без аналог в групата и натрупаното ноу-хау ще се използва и в останалите 10 предприятия в 6 държави.