Жилища за работници ще се изграждат в „Тракия икономическа зона” (ТИЗ) край Пловдив, една от най-мащабните у нас. Проектът предвижда на първия етап да се построят 85 апартамента, които впоследствие ще достигнат 250, съобщава днес вестник „24 часа“.

„В тях ще бъдат настанени квалифицирани кадри, които няма къде да живеят, но са нужни за бизнеса”, обяснява за националния ежедневник създателят и съуправителят на зоната инж. Пламен Панчев. Идеята е компании да наемат от ТИЗ квартирите и да ги предоставят на свои служители. Те пък от своя страна ще могат да ги купят, като теглят кредит с подкрепата на работодателите си.

10 от най-големите фирми в „Тракия икономическа зона” застават зад проекта за жилища за индустрията, който кандидатства за финансиране от програма „Джесика”. Около 8 млн. лева ще струва построяването на един блок с домове за работници. Планирани са още два. Инж. Панчев смята, че ефектът ще е задържане на кадрите в зоната, което ще осигури устойчивото й развитие в бъдеще.

Част от проекта „жилища за индустрията“ е професионалният обучителен център, който ще се реализира с „ДжобТайгър“. Според управителя на най-голямата агенция за подбор на персонал Светлозар Петров не трябва да се поставят ограничения и да се дават предимства на различните етноси в този проект.

„Това само пречи и задълбочава проблема с работната ръка. Не трябва да делим работниците на роми, турци, арменци, българи, евреи и т.н., съответно едните да се ползват с преференции, а другите не“, категоричен е Петров.   

Обучителният център е част и от другия голям проект на ръководството на „Тракия икономическа зона”, който е насочен към професионалното образование и връзката му с местния бизнес. Все повече компании дават възможност на възпитаниците на средните профилирани училища в региона да карат стажове при тях, за да са подготвени за определени позиции.

Прогнозите са, че в следващите 10 г. в зоната ще бъдат вложени над 1 млрд. евро и ще се отворят повече от 30 000 работни места. На територията на ТИЗ, която се простира на 10, 7 млн. кв. м и обхваща 6 индустриални зони в Пловдивска област, свои предприятия вече имат световни лидери като АВВ, Либхер, Сокотаб, Шнайдер Електрик, Уйлям Хюз, Магна, Мекалит.

Повечето от чуждестранните компании са направили разширения на производствата си. Последният нов завод в „Тракия икономическа зона” – на американската компания „Сенсата”, бе открит в началото на април т.г. от премиера Бойко Борисов.

Зоната предоставя за нови инвестиции 7 400 000 м² свободна площ, както и готови производствени, логистични, търговски и офис помещения.

„Много важен фактор за привличане на инвеститори е инфраструктурата. Министерството на регионалното развитие направи проучване  за това, какви комуникации са необходими за икономическите зони в страната. Общото мнение на деветте общините, включени в ТИЗ, е, че ако средствата се отпуснат още т.г., ще се даде тласък на бизнеса”, посочва инж. Панчев. По думите му държавната подкрепа е знак за компаниите, че стъпват на сигурно място.

Ден по рано вестник „Марица“ съобщи за поредната нова фирма влязла в ТИЗ - белгийската семейна „Малмар”, която произвежда части за офф роуд и тежкотоварна техника. Заводът тук ще е трети за нея след Литва и Белгия.

В момента компанията е наела 1000 кв.м, но планира през 2017 г. да започне строителство на собствено предприятие в ТИЗ с около 150 човека служители. То ще е разположено на около 4000 кв.м. застроена площ.