Родителите в Ню Йорк скоро ще имат ново място, където да заведат децата си за ден. Само на стотина километра от мегаполиса, в градчето Гошен, започва изграждането на тематичния парк и курорт Леголенд.

В проекта ще бъдат инвестирани между 350 и 500 млн. долара, а официалното откриване е планирано за 2020 г., съобщават от инвеститора Merlin Entertainments.

"Леголенд Ню Йорк допълнително ще утвърди долината на река Хъдсън като първокласна дестинация за посетителите в щата Ню Йорк", каза президентът на Empire State Development Хауърд Демски.

Снимка 319989

Източник: Legoland

Тематичният парк ще се простира на почти 700 декара и ще включва разнообразни атракциони с героите на Lego и образователни програми за деца от 2 до 10 години, както и обичайните мини градове, построени от конструктор Lego. Очаква се Леголенд Ню Йорк ежегодно да привлича между 1.5 милиона и 2.5 милиона посетители.

Инвеститорът вече разполага с необходимите разрешителни и планира да започне строителството съвсем скоро. Щатът ще вложи 18 млн. долара в изграждането на парка, околната инфраструктура и подобрения по пътищата.

Компанията Merlin Entertainments вече управлява подобни паркове в Калифорния, Флорида и няколко други държави, сред които Япония, Малайзия и Дубай. Компанията-майка работи и с музеите на восъчните фигури на Мадам Тюсо и британския тематичен парк Alton Towers.

Снимка 319992

Източник: Legoland

Паркът ще има и осезаем икономически ефект, донасяйки стотици "висококачествени" работни места в района. Очаква се той да донесе приходи от 283 милиона долара под формата на ДДС и данък върху хотелските нощувки в Ориндж Каунти, Ню Йорк през следващите 30 години.

Не всички обаче са толкова положително настроени към новият мащабен атракцион. Някои от местните жители се опасяват, че той ще натовари трафика и ще предизвика задръствания, както и други екологични проблеми за местната общност.

Снимка 319990

Източник: Legoland

Част от тях дори се опитват да организират публичен референдум, за да блокират решението на града да продаде 36 дка земя на Merlin Entertainment, която да бъде използвана в проекта.

"Прекарахме много време в изграждането на взаимоотношения в общността, изслушахме местните жители и отговорихме на техните опасения. Очакваме с нетърпение да изградим тематичен парк, който ще подобри общността и ще бъде огромен съсед", каза изпълнителният директор на компанията Ник Варни.