Софийската компания за инвестиции в недвижими имоти Infinity Capital планира да проведе първично публично предлагане на Българската фондова борса, за да набере 1 млн. евро или почти 2 млн. лв. По думите на изпълнителния директор на компанията Георги Димитров пред Bloomberg TV, листването трябва да се проведе до три месеца на новия пазар BEAM на Българската фондова борса.

"Преди няколко месеца се свързахме с нашите партньори от Elana и обявихме, че имаме намерение да проучим възможностите на BEAM", каза Димитров. "В момента сме в процедура по изготвяне на документи за включване в този много добър сегмент на Българската фондова борса."

"Биодит" иска да качи до 40% от акциите на БФБ до две години

"Биодит" иска да качи до 40% от акциите на БФБ до две години

Компанията се подготвя за IPO за 1 млн. лв.

Ако първичното публично предлагане на компанията се окаже успешно, догодина тя отново ще увеличи капитала си.

Infinity Capital е фонд, инвестиращ на пазара на недвижими имоти, като " се специализира в стратегически покупки и придобивания на парцели, с добра възвръщаемост, във всички сектори на пазара на недвижими имоти в България", посочват от самата компания. Бизнес моделът е изграждане на жилищни сгради върху придобитите имоти и тяхната продажба.

Към момента тя има един активен проект в село Гурмазово, намиращо се северозападно от София, наречен Gurmazovo House, състоящ се от 14 еднофамилни къщи над средния ценови клас. По думите на Георгиев, към момента той е финализиран на около 40%, а приблизително 70% от къщите, или десет от тях, вече са продадени.

Част от набраните средства на BEAM ще се използват именно за финализирането на Gurmazovo House, като изграждането на малко над половината от къщите ще започне след Нова година. Друга част от финансирането ще е насочено към подобен проект, наречен Gurmazovo Hills, в същото село, който в момента е на етап проект.

В кои европейски градове луксозните имоти поскъпнаха най-много?

В кои европейски градове луксозните имоти поскъпнаха най-много?

Цените на жилищата от луксозния сегмент на ключовите европейски пазари бележат ръст на фона на кризата

"Насочили сме се към сегмента на къщичките, защото в момента това е тенденцията на пазара, която искаме да хванем", каза Димитров. "И двата ни проекта са в сектора с еднофамилни къщи, а в бъдеще ще инвестираме в жилищни сгради в София в средния ценови сегмент. Засега не смятаме да инвестираме в други сегменти."

Причината стартираната преди година Infinity Capital да не се листне на основния пазар е, че компанията все още не е разпознаваема сред инвеститорите, а и подобно начинание е свързано с огромни административни разходи, каквито компанията не може или не иска да си позволи, каза директорът ѝ. За разлика от него, BEAM понижава административните разходи драстично и позволява набирането на капитал от голям кръг от инвеститори.

Прогнозата на Димитров е, че дивидентът, който Infinity Capital ще може да даде на инвеститорите си, е доста над средния на пазара. Амбициите на фонда са той да бъде над 15%.

Според него, заради огромната инфлация, т.е. печатане на пари от страна на централните банки, потребителите на пазара ще "размразят" спестяванията си и ще ги инвестират на пазара на недвижими имоти, което ще увеличи драстично и ликвидността на него.