Българската компания "Биодит" планира да излезе на Българската фондова борса (БФБ) съвсем скоро. Производителят на биометрични технологии ще предложи до 1 млн. акции, като се превърна в първата компания, която подава документи за листване на Пазара за растеж на МСП (BEAM).

След планираното набиране до 1 млн. лв. се очаква впоследствие да бъдат направени и вторични увеличения на капитала, заяви днес пред BloombergTV Bulgaria главният изпълнителен директор Юлиан Софрониев. "Около 7-8% от капитала на Биодит пускаме сега, като всички текущи акционери нямат право да продават акциите си в следващите 12 месеца", посочи той. И допълни, че очаква до две години на борсата да се търгуват 30-40% от акциите на компанията.

Компанията направи един опит да излезе на борсата през 2018 г., като тогава търсеше 2,42 млн. лв. от пазарите но тогава Комисията за финансов надзор (КФН) не одобри проспекта заради непризнаване на политиката на амортизация на основния актив - интелектуалната собственост, която е оценена на €4,2 млн.

По думите на Юлиян Софрониев пазарната капитализация на "Биодит" в момента е 12.28 млн. лв., а при успешно увеличението на капитала се очаква да е над 13 млн. лв. Очакванията са 95% от набраните средства да бъдат използвани за продажби и маркетинг.

От компанията отчитат ръст от 3 пъти на запитванията от страна на хотели във връзка с предоставяните от тях услуги. "В условията на пандемия производството не е спирало, дори напротив, пандемията помага на технологичните компании, имаме запитвания от индустрията, от големи бизнес сгради".

"За 2021 г. планираме нова емисия и излизане на печалба", каза още Юлиан Софрониев.