"Тракия Глас България ЕАД" откри днес в присъствието на министъра на икономиката Емил Караниколов в Търговище новопостроена пещ в завода за плоско стъкло в града. Съоръжението е едно от трите най-големи в света, а инвестицията е на обща стойност €42 милиона, се посочва в съобщение на ведомството.

Заводът в Търговище бе открит през 2006 г. Собственик е турската компания Şişecam Flat Glass. Съоръжението разполага освен с производствени линии за плоско стъкло, с инсталация за специални покрития, линии за ламиниране и за огледала, линни за автомобилни стъкла и за стъкло за домакински уреди.

Şişecam Flat Glass е един от най-големите инвеститори в региона с вложени над €300 млн само по плоско стъкло, като в момента пряко заети в завода са над 1 200 души, става ясно от информация на интернет страницата на компанията. Производствените мощности на Şişecam Flat Glass доставят стъкло не само за региона на Балканския полуостров, но и за цяла Европа.

От гледна точка на своя производствен капацитет Şişecam Flat Glass е най-голямата компания в Европа, както и пета в света в своя сектор.

18 сертифицирани от Министерството на икономиката проекти за първото полугодие

Общо 18 са сертифицираните инвестиционни проекти от Министерство на икономиката за първото полугодие на 2019 година, посочи министър Караниколов. Общо предвидените инвестиции по тях възлизат на близо 250 млн. лв. и се очаква разкриване на над 2200 нови работни места. Към момента в Българската агенция за инвестиции има още 68 проекта в процес на сертифициране на обща стойност близо 1.5 млрд. лв., с потенциал за нови 6600 работни места.