Технологичната компания Uber уверено развива инициативата си за летящи таксита. Тя ще инвестира 20 млн. евро във Франция през следващите 5 години, разработвайки напълно електрически летателни апарати, съобщава CNN Money.

Сумата ще бъде вложена в изграждането на нов изследователски център в Париж, първия технологичен център на Uber извън Северна Америка.

"Франция е идеалният дом за следващата ни крачка напред със своята силна история в научноизследователската и развойна дейност, инженери от световна класа и уникална роля в авиацията по света", се казва в изявление на компанията.

Uber вече разполага с подобни научни съоръжения в Питсбърг, Торонто и Сан Франциско. Те са съсредоточени главно върху технологията за самоуправление на компанията, но работят и върху програмата й за летящи автомобили Elevate.

Летящите таксита идват по-рано, отколкото очакваме

Летящите таксита идват по-рано, отколкото очакваме

Главният изпълнителен директор на Boeing е убеден в това и е готов да го докаже

Центърът за модерни технологии в Париж ще отвори врати по-късно тази година, фокусирайки се единствено върху летящите коли.

Той ще работи в областта на управлението на въздушното пространство, комуникационните мрежи в реално време, системите за зареждане с енергия и нейното съхранение.

Изявлението на Uber, направено на техническа конференция в Париж, е тласък за френския президент Емануел Макрон, чиито амбициозни икономически реформи са насочени към привличане на повече чуждестранни инвестиции.

Компанията обаче има сложни взаимоотношения с френските власти. Тя бе принудена да прекрати някои от услугите си през 2015 г., след обвинения, че извършва незаконна транспортна услуга, използваща нелицензирани шофьори.

Uber разкрива летящото си такси (ВИДЕО)

Uber разкрива летящото си такси (ВИДЕО)

Компанията се надява да пусне иновативното возило до 5 години

Основната й услуга за споделено пътуване, използваща лицензирани шофьори, все още е активна във Франция.

Компанията обяви петгодишно изследователско партньорство с водещия френски технологичен институт Ecole Polytechnique.

Uber работи върху програмата си за летящи автомобили от 2016 г. Една година по-късно се включи и американската космическа агенция NASA, помагайки за управлението на въздушното движение за бъдещите летящи коли.

Технологичната компания възнамерява да стартира мрежата си от летящи коли до 2023 г. и я смята за жизнено важна за защитата на бъдещия й бизнес.