Румънският разработчик на проекти за възобновяема енергия Finas Group и притежаваният от Украйна инвеститор в зелена енергия DTEK Renewables International създадоха съвместно предприятие, чрез което планират да инвестират €150 милиона в Румъния, съобщава SeeNews, цитирайки изявление на компаниите. Бизнес сътрудничеството между Украйна и северната ни съседка е в областта на възобновяемата енергия. То стартира през декември 2021 година чрез съвместното разработване на 60 MW вятърен парк в град Ругиноаса, окръг Яш, в който компаниите планират да инвестират €90 милиона.

В момента проектът е в етап на проектиране и тръжна процедура за оборудване и ще бъде завършен през 2024 година, информират румънските медии.

През юни Finas Group и DTEK Renewables International започнаха нова инвестиция от €60 милиона в соларен парк с мощност 65 MW в град Глодени, окръг Муреш, който ще бъде завършен през следващата година.

МВФ: Инвестициите в зелена енергия трябва спешно да се увеличат

МВФ: Инвестициите в зелена енергия трябва спешно да се увеличат

Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева

"Тези инвестиции са част от многоетапно и многогодишно сътрудничество с DTEK Renewables International за разработването на парк от 200 MW, заяви изпълнителният директор на Finas Group Клаудиу Шугар.

След като двете инвестиции бъдат завършени, около 200 000 MW и 74 000 MW годишно ще бъдат доставяни през националната енергийна система  съответно до Ругиноаса и Глодени.

"Това са първите инвестиции на DTEK Renewables International в Румъния, като част от плановете на компанията да се превърне в основен производител на възобновяема енергия в страната", коментира изпълнителният директор на DTEK Renewables International Джон Стюарт.

Основана в Клуж през 2002 година, Finas Group е активна в областта на възобновяемата енергия, селското стопанство и недвижимите имоти. Групата разработва три вида проекти за възобновяема енергия: водна, слънчева и вятърна.

DTEK Renewables е оперативната компания, управляваща активите за възобновяема енергия на украинската DTEK Group. DTEK Renewables е един от най-големите производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници в Украйна, според уебсайта на фирмата. 

Prime Kapital, която строи сгради у нас, с мащабен проект за над €300 милиона в Румъния

Prime Kapital, която строи сгради у нас, с мащабен проект за над €300 милиона в Румъния

Новият център ще създаде 9 000 постоянни работни места