Украйна избра компания на неголемия инвестиционен фонд Emerstone Energy за партньор в усвояването Юзовското находище на шистов природен газ. От проекта се отказа енергийният гигант Shell заради войната в съседните райони.

"Според резултатите  от оценката на конкурсните заявки, за победител бе определена компанията  Yuzgas B.V. (Холандия)”, съобщиха днес от държавната компания „Надра Украйна”, отговаряща за провеждането на откритата конкурсна процедура.

Юзовското находище е с площ 7 800 квадратни километра, и по предварителни оценки, има потенциал да осигури добив на шистов природен газ около 8 - 10 милиарда кубични метра на година.

То е разположено в източната част на страната в Харковската и Донецката области в райони, граничещи със завладените от проруските сепартисти територии. ОТ 2014 година насам гражданската война в Украйна отне над 9 400 човешки живота, пише Reuters.

През 2015 г. Украйна доби почти 20 милиарда куб. метра природен гази и внесе още 16,5 милиарда куб. метра. Преди войната страната се надяваше, благодарение на разработването на Юзовското находище да намали енергийната си зависимост от Русия.

В условията на значителен спад на цените на петрола, и липса на финансови ресурси, Украйна рязко съкрати търсенето въглеводородни енергийни ресурси. Затова е много важно за страната, приетото от победителя в конкурса задължение да инвестира в проекта няколко стотин милиона долар, се отбелязва в съобщението, без да се посочва конкретна сума.

Компанията Yuzgas B.V. е била създадена за участие в този конкурс от инвестиционния фонд Emerstone Energy, принадлежащ на  управляващите активи Emerstone Capital Partners. Неин учредител е шефът на частната канадска компания Iskander Energy Corp. Ярослав Кинах, ръководил украинския офис на ЕБРР в края на 90-те години.

Сега остава правителството трябва да одобри резултатите от конкурса, след което инвеститорът ще стане част от споразумение за  разпределяне на добитата продукция с украинската страна.