Индонезийският производител на никел Vale Indonesia започна строителството на най-големия в света завод за никел, като проектът трябва да бъде завършен до 2025 г., съобщи ANTARA.

"Ние официално започнахме строителството на завод за производство на никелови минерали, използвани в батериите на електрически превозни средства", казва Фебриани Еди, директор на Vale Indonesia, цитиран от агенцията. "Очаква се строителството да приключи в края на 2025 г.", добавя той.

Предвижда се заводът да има производствен капацитет до 120 000 тона никел годишно, което го прави най-големият в света. Съобщава се, че китайската компания Zhejiang Huayou Cobalt също участва в проекта.

Заводът ще бъде построен в богатия на никел регион Помалаа на остров Сулавеси в Индонезия. Общата инвестиция в проекта до момента е 4,29 милиарда долара.

През октомври индонезийският министър на инвестициите Бахлил Лахадалия коментира, че страната проучва възможността за създаване на подобен на ОПЕК картел, но за никел и други основни метали, използвани в батериите.

Индонезия направи заявка да стане четвърта икономика в света

Четвъртата по население страна в света направи заявка да стане и четвърта икономика

Как смята да се придвижи от сегашното 16-о място