Днес беше официално положена първа копка за изграждането на новата фабрика на японската компания Nidec в сръбския град Нови Сад, съобщават местните медии. Това ще бъде вторият завод на гиганта в града, което означава, че ще стане част от най-големия производствен хъб на компанията в Европа. Инвестицията възлиза на над $1 милиард.

Председателят на Nidec Elesys Corporation Тошики Сайто коментира, че се надява "добрите отношения между Япония и Сърбия да бъдат задълбочени чрез създаването на новата фабрика.

"Нашата цел е да станем компания-майка за производство на мотори за електрически автомобили за целия пазар на Югоизточна Европа и се надявам, че ще намерим отлични работници, каквито Нови Сад със сигурност има и то възможно най-скоро" заяви Сайто.

Nidec планира да инвестира $1.9 милиарда в завод за мотори за електромобили в Сърбия

Японски гигант инвестира $1.9 милиарда в завод за мотори за електромобили в Сърбия

Фабриката ще бъде най-големият производствен хъб на компанията в Европа

Първият завод на японската компания още е в строеж и според плановете ще бъде завършен през есента на тази година. Той ще има капацитет от между 200 000 и 300 000 мотора до 2023 година.

Търсенето на все повече електромобили на Стария континент се подкрепя от новите правила на Европейския съюз, според които продадените автомобили на даден производител в дадена година не трябва да надхвърлят средни емисии CO2 от 95 грама на километър. Последващо затягане се очаква през 2025-а и 2030 година. А от 2035 година производството и продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене в ЕС ще бъде забранено.

Русенската Sin Cars ще изнася електромобили за Белгия, Нидерландия и Люксембург

Русенската Sin Cars ще изнася електромобили за Белгия, Нидерландия и Люксембург

До края на годината ще бъдат подписани окончателните договори за дистрибуция