Най-големият в света завод за целулоза и хартия с капацитет над 600 000 тона готова продукция годишно ще бъде пуснат в Уст-Илимск, Иркутска област. Това съобщи министъра на горския комплекс на Иркутска област Владимир Читоркин, цитиран от ТАСС.

"Най-големият е комбинатът за целулоза и хартия в Уст-Илимск на групата "Илим". Това е към днешна дата, а когато "лентата бъде прерязана" и бъде пуснат в експлоатация, това ще бъде най-модерното, най-голямото производство в света от този вид. Комбинатът ще бъде открит официално през първото тримесечие на 2023 г.", уточнява Читоркин.

Малко по-рано губернаторът на Иркутска област Игор Кобзев отбеляза, че целулозно-хартиеният комбинат на "Илим" с капацитет над 600 хиляди тона готова продукция годишно ще бъде пуснат в експлоатация още до края на тази година, независимо от текущата ситуация.

В състава на групата "Илим" влизат трите най-големи завода за целулоза и хартия, два модерни завода за велпапе и проектантския институт "Сибгипробум". Предприятията на компанията и досега произвеждат 75% от цялата целулоза на руския пазар, 20% от картона и 10% от руската хартия, а общото годишно производство на целулоза и хартиени продукти на компанията е повече от 3,6 милиона тона.