Шведският автомобилен производител Volvo Cars, собственост на китайската Zhejiang Geely Holding Group Co., финализира плановете си за първоначално публично предлагане (IPO) и скоро ще обяви подробности за листинга. За това информираThe Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Според тях оценката на компанията може да бъде около 25 милиарда долара. Както деловото издание припомня, Ford Motor Co. поради влошаването на положението след финансовата криза, продаде шведската компания на Geely през 2010 г. за 1,8 млрд. долара.

Продуктовата линия на Volvo не привличаше купувачите по време на продажбата. Geely подкрепи възстановяването на Volvo, като отвори китайския пазар за марката и осигури необходимото финансиране. В резултат на това шведската компания се върна към рентабилни нива, включително чрез силни продажби на електрически превозни средства.

Volvo планира да произвежда само електрически превозни средства до 2030 година. Към същия момент компанията възнамерява постепенно да премахне от моделната си гама всички превозни средства с двигател с вътрешно горене, включително и хибридите.

През първата половина на 2021-а продажбите на Volvo са се увеличили с 41% в сравнение със същия период на миналата година - до 380 757 автомобила. Включително в САЩ те се увеличават с 47% и възлизат на 63 754 леки коли.

При оценка от 25 милиарда долара пазарната стойност на Volvo ще бъде по -висока от тази на Renault SA (малко над 10 милиарда долара), като се има предвид, че шведската компания продава много по-малко автомобили от френската марка.

Volvo вече искаше да излезе на открития борсов пазар през 2018 г., но отложи IPO поради опасения, че световната търговска война ще намали предлаганата цена. По-рано тази година шведската компания и Geely отмениха плановете си за пълно сливане, като вместо това решиха да обединят бизнеса с двигатели и трансмисии.

Все още не е ясно какъв дял от шведската компания ще бъде пуснат за продажба като част от IPO, отбелязва WSJ. Преди това се предвиждаше Geely да остане основният акционер на Volvo и след листването на борсата.

Шведската компания работи от 1927 г. и сега продава автомобили в около 100 държави. В автомобилния производител работят около 40 хиляди служители.

Глобалните продажби на Volvo Cars през 2020 г. възлизат на 661 713 превозни средства, което бе спад от 6,2%. През 2019 г. компанията записа рекордно високо ниво на продажбите за шеста поредна година.