Водещата японска корпорация за въздушен транспорт All Nippon Airways (ANA) обяви че е решила да инвестира в разработването на летящо такси в сътрудничество с американска компания Joby Aviation, която е свързана с най-големия производител на автомобили в света - Toyota Motor. Това се казва в съвместно съобщение на двете компании, цитирано от ТАСС.

Joby Aviation разработва петместно електрическо летящо такси, съчетаващо възможностите на хеликоптер и малък самолет. Максималната му скорост ще е 320 км/ч, а дължината на полета ще е около 240 км.

Например, разстоянието между централната гара на много големия японски град Осака и разположеното в околностите му международното летище би могло да се преодолее с летящо такси за 15 минути, докато пътуването с автомобил отнема около час.

Авиокомпанията ANA по-конкретно възнамерява да се занимава с разработката на навигационните системи на летящите таксита, оборудването за техните писти и др. Toyota Motor поема организацията на наземното движение на летящите таксита.

Преди това най-големият автомобилен производител в света инвестира 394 милиона долара в базираната в Калифорния Joby Aviation. Toyota Motor също така предостави на американската компания някои технологични разработки.

Ще имат ли ("светло") бъдеще безпилотните автомобили

Ще имат ли ("светло") бъдеще безпилотните автомобили

Самоуправляващите се автомобили могат да бъдат по-безопасни от колите с шофьори