Почти 600 служителите на United Airlines вероятно ще бъдат уволнени, след като не са спазили политиките на превозвача за ваксинация срещу Covid-19, пише BBC. По-голямата част от общо 67 хил. заети в компанията в САЩ вече са имунизирани, а в понеделник изтече крайният срок, в който те трябва да предоставят сертификат.

Общо 593 души, които са отказали ваксината и които не са поискали да бъдат изключени от изискването по религиозни или медицински причини, сега могат да загубят работата си.

"Причината да изискваме ваксинация за всички служители бе проста - да осигурим безопасността на хората - и истината е тавака: всички са в по-голяма безопасност, когато всички са ваксинирани", заявиха главният изпълнителен директор Скот Кърби и президентът Брет Харт.

Други 2 000 служители са поискали да бъдат изключени от задължителната имунизация. Първоначалната идея на компанията бе тези служители да пуснат във временен неплатен отпуск от 2 октомври, но тя се отказа след подаден иск от шестима служители.

Междувременно, Delta Airlines съобщи, че няма да изисква задължителна имунизация, но медицинските застраховки на тези, които не са имунизирани, ще нараснат с $200 на месец.