Американският арсенал от ядрени оръжия е далеч от пика си през 60-те години на миналия век. Но все още Щатите разполагат с хиляди бойни глави днес.

Ядрената програма на страната включва сложна мрежа от военни съоръжения, както и комплекси за съхранение на бойните глави. От платформата Visual Capitalist разглеждат къде са разположени те и какъв е техният брой според данните за 2019 година.

Според документи на американското министерство на отбраната към този период страната разполага с 3800 ядрени бойни глави. Грубо казано, 1300 от тях са разгърнати (разположени в готовност за използаване), а останалите са в резерв.

Данните показват, че те са разположени в 11 щата, като основната част от тях се намират в Ню Мексико, Вашингтон и Джорджия. Над 1500 бойни глави от Ню Мексико са предназначени за демонтиране и преместване в завода Pantex в Тексас.

Снимка 464175

Източник: Visual Capitalist

Част от арсенала на САЩ се намира и извън страната - основно в Европа. Най-голям дял има във военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция. По-малка част е разпределена в Белгия, Италия, Германия и Холандия.

Според метода за изстрелване, ядрените бойни глави са разделени в три основни направления - такива, предназначени за подводници, за бомбардировачи и за междуконтитентални балистични ракети.

В първата категория са 54% от ядрените бойни глави на САЩ или общо 1920 такива. Американските военноморски сили разполагат с 14 ядрени подводници, снабдени с по 24 ракети Trident II. С дял от съответно 22% и 24% са междуконтиненталните балистични ракети и такива за въоръжение на бомбардировачи.

Снимка 464174

Източник: Visual Capitalist