Българка, която е бивш служител на швейцарската банка Credit Suisse, стана първият обвиняем по схема за пране на 2 милиарда долара в Мозамбик.

Детелина Събева (от англ. Detelina Subeva) е бивш вицепрезидент на глобалното финансово подразделение на групата. Тя е един от тримата бивши служители на Credit Suisse, замесени в схемата.

Събева, заедно с Андрю Пиърс и Сурджан Синг бяха арестувани през януари след издаването на обвинителен акт от американския Окръжен съд на Ню Йорк.

Други три обвинени срещу Събева са паднали, съобщава Bloomberg. Според твърденията тя, заедно с останалите двама бивши банкери, е работила заедно с бивш финансов министър в Мозамбик по източването на 2 милиарда долара между 2013 и 2016 година.

Embed from Getty Images

Събева, Синг и Пиърс са обвинени в прикриването на информация от останалите служители на Credit Suisse за сключени договори за отпускане на финансиране в размер на 622 милиона долара на контролирани от правителството на африканската страна компании.

Пред съда Събева е коментирала, че Пиърс, който е бил неин шеф към 2013 година, ѝ е казал, че ще бъдат преведени пари в нова сметка, която самата Събева била отворила в Обединените арабски емирства.

"Съгласих се да приема и да запазя тези пари, знайки, че те са приходи от незаконна дейност", е посочила още тя.

Детелина Събева може да бъде осъдена на до 20 години лишаване от свобода. В момента тя е пусната под гаранция срещу 2 милиона долара, за да може да пътува между Великобритания и САЩ.

Българка и други двама бивши банкери от Credit Suisse са арестувани за измами за $2 милиарда

Българка е сред арестуваните за измама за $2 милиарда

Схемата е свързана със заеми за фирми в Мозамбик